Макар и изолирани край Елин Пелин продължават да се чуват взривове. След

...
Макар и изолирани край Елин Пелин продължават да се чуват взривове. След
Коментари Харесай

Отделни взривове отлагат влизането в складовете край Елин Пелин

Макар и изолирани край Елин Пелин не престават да се чуват гърмежи. След всеки един гърмеж хронометърът се занулява и стартира да тече нов 24 часов период на изчакване, след което могат експертите да влязат в периметъра на складовете за пиротехника на компанията " Енигма ", които се взривиха в четвъртък привечер.

Интензитетът на гърмежите обаче понижава.

Вчера вечерта МВР разреши на евакуираните хора в Елин Пелин да се завърнат по домовете си, електричеството е пуснато, на този стадий само газоснабдяването е прекратено както за семействата, по този начин и за бизнеса в региона.

В Елин Пелин беше оповестено отчасти бедствено състояние, което да разреши общината да търси обезщетение от държавния бюджет за вредите, нанесени от гърмежите. Още през вчерашния ден комисия, образувана от локалните управляващи, е почнала обход на засегнатите региони - обходени са 7-8 души, където има счупени прозорци и паднала мазилка.

Пътят към складовете на Фантастико към този момент е отворен и чиновниците могат да стигнат до работните си места, където също би трябвало да се преодоляват следствията от пожар, който породи от прескочила над половин километър разстояние осколка. 

Пътят сред Елин Пелин и гара Елин Пелин обаче остава затворен - съгласно поръчката на АПИ по този начин ще остане най-малко до неделя, 28 юли.

Кметът Ивайло Симеонов на място от Елин Пелин съобщи, че хората към момента са в стрес и се тормозят. Обявеното бедствено състояние в град Елин Пелин и селата Нови Хан и гара Елин Пелин ще остане в действие до влизането на пожарникарите в периметъра на произшествието. Пътят сред град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин ще остане затворен и през днешния ден. Има обходни направления през село Лесново

По отношение на ироничния опит на вътрешния министър Калин Стоянов да уязви кмета, Ивайло Симеонов помоли, в случай че е споделил в директните си включвания рецензия към министъра, тя да му бъде показана и той е подготвен да се извини за думите си. Пряк контакт с министъра той е нямал до вчерашния ден, когато се е сдобил с телефона му. Днес на място в Елин Пелин ще се срещнат.

Ивайло Симеонов сподели, че е впечатлен от бързата реакция на властите, Министерство на вътрешните работи и Пожарната, само че напълно очевидно е, че в системата BG Alert има проблем и пукнатини. Местните управляващи по никакъв метод не са били предизвестени за разпращането на двете известия, второто от което несъмнено е стреснало жителите и е нараснало хаоса. " Не бях предизвестен, че системата ще бъде задействана. Всички жители стартират да звънят на локалната власт. А пък локалната власт няма връзка с изпратилите известията. "

Симеонов се е свързал със сдружението на общините в България и е подхванал самодейност на равнище локални управляващи да се сътвори проект за превъзмогване на тези проблеми.

От четвъртък, когато започнаха гърмежите, периметърът към складовете на " Енигма " е блокиран от полицията. Вчера бяха направени няколко обливания с военни хеликоптери към мястото за погасяване на възможен пожар, както и бяха направени просеки, които да спрат огъня да прескочи в прилежащите ниви. Когато се наложи, вертолетите са подготвени отново да гасят от въздуха. Вчера военните обляха и региона към останалия непокътнат склад, с цел да може той да остане изолиран от огъня и от следващи проблеми.

Тази заран от " Пирогов " оповестиха, че и 20-годишното момиче, признато с над 80% изгаряния, е умряло. Миналата нощ умря и татко му, който също е бил в складовете. 

Двама души са в неопределеност, за които се знае, че са били на място по време на случая - мъже на 22 и 60 години. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР